Brand Book Nedir? Ne Sağlar?

Tarih

Kabaca bir tabirle niteleyecek olursak Brand Book markanızın hem ansiklopedisi  –ki artık Google diyoruz- hem de anayasasıdır. Markanızın kurumsal çizgilerinin ve kültürünün vücut bulmuş halidir. Dünyada oldukça – daha doğrusu dünya standartlarında bir marka olmak için ilk şarttır- yaygın bir şekilde kullanılan ve markanın konumlandırmasından imajına, dilinden hedef kitlesine, logo kullanım kurallarından afişlerde kullanılacak görsel seçimine ve çok daha fazlasına sahip olan bir içeriği vardır. Türkiye’de de reklamcılar arasında -yakın zamanda olmasa da- “Brand Book’un kestiği parmak acımaz” gibi tabirlerin türemesi oldukça kuvvetli bir ihtimal olarak karşımıza çıkacaktır. Neden böyle diyoruz? Çünkü Brand Book işimizi çok kolaylaştıran ama aynı zamanda bir o kadar da zorlaştıran bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurallara uyulmayan en ufak bir harekette başınıza iş açmanız çok yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenle ajans, çalıştığı firmaların Brand Book’unu ezbere –abartmayalım büyük bir kısmını iyi derecede diyelim- bilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de genel olarak markaların kurumsal kullanımındaki kıstas doğru olmasından çok birilerinin beğenisine göre şekillenmekte; firmaların kurumsal değil de patron şirketi olması ve şirket kültürünün yeni atanan müdürlere göre ya da ajansın değişmesi nedeniyle sürekli sil baştan kullanım şekilleri yaratılmasını tetiklemektedir. Bu yapıyla ilerleyen şirketlerin de dünyanın önemli markaları arasına girebilmesi de pek mümkün değildir. Zaten şu anda yurt dışında tanınan markalarımızın diğerlerine oranla kurumsal kullanım şekillerinin daha belirli ve derli toplu olanlar olduğunu görüyoruz. Brand Book doğrultusunda çıkan işler tutarlı ve dünyanın neresinde olursa olsun aynı tarzı taşıyacak şekilde olur. Sözün özüne gelecek olursak Brand Book hem marka olma sürecinde firmalar için, hem de çalışmaları doğru bir şekilde çıkarmak açısından ajanslar için çok önemli bir yol gösterici ve nimettir. Siz siz olun bir Brand Book’unuz yoksa yaptırın ya da ajans olarak çalıştığınız markalara birer tane hazırlayıp sunun. Ana hatlarını çizdikten sonra reklam çalışmalarının iki kat hızlandığını ve gereksiz revizyonların ortadan kalkacağını göreceksiniz.

Diğer
Yazılar

CGI Reklam Nedir?

Yeni bir reklam türü daha hayatımıza hızla girişi yaptı. Senelerdir film endüstrisinde kullanılan CGI teknolojisi artık reklam sektöründe de kendine yer edinmeye başladı. Özellikle Avatar

Tamamını Okuyun »