“Black Friday ne olabilir ki? Black’le başladığı için kötü bir şey olabilir mi acaba?” Bugünlerde ortalıkta dolaşan hurafeler duyarsanız hiç şaşırmayın ve inanmayın. Olayın 13. Cuma ve Jason’la hiçbir alakası yok. Ya da 1929 yılında Amerika’da yaşanan Büyük Buhranı anmak için yapıldığı gibi bir durum da söz konusu değildir.
Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma gününe verilen addır. Bu alışveriş günü hakkında tarihte ilk defa 1961 yılındaki gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O yıl, Philadelphia’da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Black Friday son yıllarda, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır. Bu günde markalar %50’yi aşan indirim fırsatları yapmaktadır. Amazon gibi internet üzerinde iş yapan çeşitli şirketler de indirimli satış yaparlar. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar. Black Friday resmi bir tatil değildir. Kanada ve İngiltere’de de Black Friday günü kutlanmaktadır. Son yedi yıl içinde, bu günde indirim yapan şirketlerin karları sürekli artmıştır.
Sonuç olarak Black Friday, Amerikan markalarının öncülüğünde tüm dünyadan sonra Türkiye’ye de ulaşmış durumda. Şimdilik kısıtlı sayıda marka katılıyor olsa da önümüzdeki yıllarda katılım hızla artacaktır. Tabii ki de Şükran Günü ile alakalı olmasından dolayı tepki gösterecekler çıkacaktır. “Hristiyan adetlerini getiriyorlar, din elden gidiyor.”, “Müslüman mahallesinde salyangoz sattırmayız.” gibi çıkışlar yapanlar olabilir. Ama emin olun ki her şey de olduğu gibi indirimlerden ilk faydalananlar da onlar olacaktır. Bu yılki fırsatı kaçırdıysanız bu günü bir kenara not edin ve önümüzdeki yıl üzümü güzelce yemeye bakın, bağcıyla dalaşmayın.